Obično leoparde povezujemo s divljim grabežljivcima koji žive u vrućim klimama, poput onih u Keniji, Tanzaniji i južnoj Aziji.
Možda ste već svjesni koliko su leopardi moćni i njihove sposobnosti da na drvo vuku plijen koji je puno veći od njih samih. Također možete zamisliti žuto krzno s crnim točkama.
Zaključno, većina nas rijetko razmišlja o snježnim leopardima.
Amurska, javanska, južnoarapska, srednjoazijska i šrilankanska podvrsta leoparda nalaze se među onima koje se sada nalaze na IUCN-ovom popisu ugroženih vrsta.
Snježni leopard (znanstveni naziv Panthera uncia) nije leopard, unatoč tome što se nalazi na Crvenom popisu IUCN-a kao ranjiva i ima konstantan pad populacije.
Iskreno govoreći, ne postoje velike mačke na svijetu koje se mogu usporediti s njima.

Zanimljive činjenice o snježnim leopardima
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o snježnim leopardima
- Snježni leopardi bliži su tigrovima
- Sumnja se da postoji samo jedna vrsta
- Snježni leopardi ne riču
- Snježni leopardi su sisavci
- Koliki je snježni leopard?
- Ženka snježnog leoparda
- Tijela snježnih leoparda
- Krzno i šape snježnog leoparda
- Kaput snježnog leoparda
- Rep snježnog leoparda
- Stanište snježnih leoparda
- Visina putovanja snježnog leoparda
- Udaljenost snježnog leoparda
- Gdje možemo pronaći snježne leoparde?
- Zašto se snježni leopardi nalaze u Aziji?
- Snježni leopardi su krepuskularni
- Plijen snježnih leoparda
- Snježni leopardi love sami
- Snježni leopardi vole vrebati i loviti svoj plijen niz padine s visine
- Snježni leopardi često ubiju jedno ili dva velika komada tjedno
- Način lova snježnog leoparda
- Snježni leopardi su usamljene životinje
- Razdoblje parenja snježnog leoparda
- Razdoblje trudnoće snježnog leoparda
- Mladunci snježnog leoparda
- Faze rasta snježnog leoparda
- Životni vijek snježnog leoparda
- Smatra se da snježni leopardi nisu u opasnosti
- Koliko snježnih leoparda ima u divljini
- Snježni leopardi i fragmentacija staništa
- Predatori snježnih leoparda
- Lov na snježnog leoparda
- Utjecaj klimatskih promjena na snježne leoparde
1. Snježni leopardi su bliži srodnici tigrova
Unatoč izgledu sablasnog leoparda, genetske studije pokazuju da su snježni leopardi bliže srodni tigrovima . Čudno je da je njihovo znanstveno ime, Uncia uncia, koje je nedavno modificirano, u početku korišteno za označavanje europskog risa i izvedeno je iz stare francuske riječi za "nekad".
2. Sumnja se da postoji samo jedna vrsta
Brojne su podvrste lavova (azijski, barbarski, zapadnoafrički itd.) i tigrova (južnokineski, sumatranski, amurski, indokineski itd.). Međutim, do 2017. postojala je samo jedna vrsta snježnog leoparda. P. u. uncia, P. u. uncioides i P. u. podvrste irbisa sada su tri.
3. Snježni leopardi ne riču
Jedina velika vrsta Panthera koja je kategorizirana kao vrsta koja ne riče je snježni leopard. Umjesto toga, šum, režanje, siktanje i mjaukanje su među zvukovima Snježnog leoparda.
4. Snježni leopardi su sisavci
Snježni leopardi su sisavci, poput svih mačaka, i pripadaju obitelji Felidae (mačje vrste). Pripadaju rodu Panthera, koji je također dom tigrova, jaguara, leoparda i lavova. Rod Puma uključuje geparde i pume, druge dvije "velike" mačke.
5. Koliki je snježni leopard?
Koliki je točno snježni leopard? Većina ljudi visoka je oko dva metra i dugačka četiri do pet stopa, te u prosjeku teže od 60 do 120 funti. Unatoč tome što su ogromna stvorenja, one su najmanja vrsta velikih mačaka.
6. Ženka snježnog leoparda
Ženke snježnog leoparda obično su oko dvije trećine veličine svojih mužjaka.
7. Tijela snježnih leoparda
Tijela snježnih leoparda s vremenom su se promijenila kako bi postala prilagođenija arktičkom okruženju. Imaju male, zaobljene uši i zdepasto tijelo kako bi se smanjio gubitak topline, kao i kratke, zaobljene noge. Kako bi zagrijali zrak koji udišu prije nego uđe u pluća, imaju i ogromne nosne šupljine.
8. Krzno i šape snježnog leoparda
Da bi se zimski leopardi ugrijali zimi, njihovo krzno može biti debelo do pet inča. Njihove goleme šape, koje imaju funkciju gotovo snježnih krplji koje im pomažu da se lakše kreću po snijegu i vrebaju svoj plijen, također su prekrivene ovim krznom.
9. Kaput snježnog leoparda
Debela dlaka ovog snježnog leoparda obojena je kako bi se stopila s hladnom okolinom. Njihovo tipično krzno je bijelo-sivo s crnim rozetama, što ga čini savršenim prikrivanjem, a trbuh im je čisto bijel.
10. Rep snježnog leoparda
Rep snježnog leoparda je intrigantna prilagodba koja ga razlikuje od ostalih mačaka po tome što je vrlo dugačak (dug oko 3 stope). To je zato da im ostane toplo pokrivajući ranjive dijelove svojim repovima. Osim toga, njihovi repovi služe kao rezerve masti za razdoblja kada je hrana oskudnija.
11. Stanište snježnih leoparda
Snježni leopardi žive u nekim od najsurovijih klimatskih područja na svijetu, među Himalajima i drugim strmim, stjenovitim planinama u središnjoj Aziji. Obično žive na sušnim padinama bez drveća i s rijetkom vegetacijom.
12. Visina putovanja snježnog leoparda
Pomiču se više između 10,000 i 20,000 stopa nadmorske visine tijekom ljeta, znatno iznad granice drveća. Tijekom zime mogu se spustiti i do 4,000 stopa.
13. Udaljenost snježnog leoparda
Ukupni domet Snježnog leoparda obuhvaća više od 750,000 400 četvornih milja, ili otprilike isto područje kao Teksas i Aljaska zajedno. Jedan leopard može pokrivati područje od oko XNUMX četvornih kilometara.
14. Gdje možemo pronaći snježne leoparde?
Azija je jedini kontinent na kojem se nalaze snježni leopardi. Međutim, prisutni su u dvanaest zemalja: Afganistanu, Butanu, Kini, Indiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Mongoliji, Nepalu, Pakistanu, Rusiji, Tadžikistanu i Uzbekistanu. Smatra se da Kina predstavlja dom za više od 50% svjetske populacije.
15. Zašto se snježni leopardi nalaze u Aziji?
Snježni leopardi su vrlo važni u ovom području. One su znak zdrave ekologije jer ih ne love druge životinje osim ljudi.
Kako bi spriječili da flora postane previše rijetka i da rezultira sustavnim problemima, vrhunski grabežljivci poput snježnih leoparda drže pod kontrolom broj plijena—često biljojeda, ali često manjih grabežljivaca.
16. Snježni leopardi su krepuskularni
Snježni leopardi su krepuskularni, što znači da su zora i sumrak kada su najaktivniji. Oni su oportunistički lovci, sposobni se prilagoditi svakom plijenu koji je lako dostupan u velikim količinama. One su jedina vrsta velikih mačaka koja će se ponašati na ovaj način.
17. Plijen snježnih leoparda
S obzirom na to, ogromne životinje poput koza, kozoroga i planinskih ovaca često su omiljeni plijen snježnih leoparda. Ove mačke imaju snagu pobijediti plijen koji je tri puta teži od njih. Oni će ciljati manje životinje poput zečeva, voluharica i svizaca ako se pritisnu. U nuždi će loviti čak i ptice.
18. Snježni leopardi love sami
Osim nekoliko parova koji love tijekom sezone parenja, snježni leopardi obično love sami. Njihovi lovni teritoriji mogu biti mali od 20 četvornih milja u područjima s obiljem plijena ili gotovo 400 četvornih milja u područjima gdje je teže doći do hrane.
19. Snježni leopardi vole vrebati i loviti svoj plijen niz padine odozgo
Mogu skočiti oko 50 stopa u duljinu i 20 stopa u visinu koristeći svoje snažne noge i dugi rep za ravnotežu. Stoga su izuzetno vješti i učinkoviti lovci.
20. Snježni leopardi često naprave jedno ili dva velika ubojstva tjedno
Uspješan lov vjerojatno će trajati danima jer sporo jedu. U to vrijeme hranu često spremaju u snježne tunele.
21. Način lova snježnog leoparda
Mali snježni leopard nije poznat po tome što je neprijateljski nastrojen zbog svojih ubojstava, za razliku od drugih velikih mačaka. Skloni su povlačenju i odustajanju od plijena ako se suoče s drugim grabežljivcima. Slično će se ponašati i prema ljudima.
Ponašanje snježnog leoparda promijenit će se kada su ljudi prisutni; oni čak mogu postati noćni kako bi izbjegli sukob.
22. Snježni leopardi su usamljene životinje
Budući da su snježni leopardi tako usamljene životinje, ne postoji riječ za njihovu skupinu. Odrasli muškarci potpuni su usamljenici koji komuniciraju s drugim ljudima samo tijekom sezone parenja. Ženke mogu provesti do 22 mjeseca podižući svoje mladunce.
23. Razdoblje parenja snježnog leoparda
Sezona parenja snježnog leoparda traje od siječnja do ožujka, a proces zatrudnjevanja može potrajati. I muškarci i ženke tijekom tog vremena stvaraju mirisne tragove kako bi usmjerili potencijalne partnere prema svojim teritorijima.
Pozivi i fizički prikazi koriste se u ritualu udvaranja kako bi se iskazala privrženost jedno drugome. U konačnici, par će čak ići zajedno u lov dok traje parenje nekoliko dana.
24. Razdoblje trudnoće snježnog leoparda
Nakon ovih kratkih veza dolazi razdoblje trudnoće od tri do četiri mjeseca. Ženke snježnog leoparda za to će vrijeme potražiti zaštićenu pukotinu u stijeni u kojoj će se okotiti i zaštititi mlade snježne leoparde.
Iako majke mogu okotiti i do pet mladunaca, u prosjeku se u svakoj trudnoći okote samo dva mladunca.
25. Mladunci snježnog leoparda
Budući da su tako mali, novorođeni mladunci snježnog leoparda - koji teže samo oko pola kilograma - uvelike se oslanjaju na svoje majke i za hranu i za zaštitu. Mladuncima snježnog leoparda treba pet tjedana da prohodaju i tjedan dana da otvore oči.
Međutim, brzo rastu: do navršenih dva mjeseca mogu jesti krutu hranu, a do navršenih tri mjeseca slijede svoje majke kako bi stekli vitalne životne vještine.
26. Faze rasta snježnog leoparda
Majke snježnog leoparda brinu se o svojim mladuncima otprilike dvije godine prije nego što braća i sestre odu, obično ostaju u skupini malo duže. Ženke su spremne za rađanje mladunaca do treće godine, ali mužjaci ne postaju potpuno zreli sve do četvrte godine.
27. Životni vijek snježnog leoparda
Snježni leopardi obično žive deset godina u divljini, iako nije neobično da dožive i petnaest. Ove velike mačke mogu živjeti više od 20 godina u zatočeništvu.
28. Snježni leopardi se ne smatraju u opasnosti
Dobra vijest je da se snježni leopardi više ne smatraju u opasnosti. IUCN ih sada smatra "ranjivima".
U biti, ranjive vrste su one koje su na rubu popisa ugroženih, što i njih dovodi u opasnost. Međutim, organizacija klasificira ugrožene životinje kao ranjive ako su uopće u opasnosti.
29. Koliko snježnih leoparda ima u divljini
Oko 4500-8000 snježnih leoparda živi u divljini, dok dodatnih 600-700 živi u zatočeništvu. Ipak, zbog njihove široke rasprostranjenosti i zahtjevnog staništa, populacija je posebno zahtjevna za praćenje. Međutim, smatra se da je divlja populacija u opadanju.
30. Snježni leopardi i fragmentacija staništa
Za snježne leoparde fragmentacija staništa je veliki problem. Zbog svoje široke rasprostranjenosti često su u sukobu sa staništima i pašnjacima (za domaće životinje).
To narušava stanište, područja razmnožavanja i lovišta životinje. Većina ovih vrsta živi u područjima koja su prilično zgusnuta i podložna ljudskoj aktivnosti.
31. Grabežljivci snježnih leoparda
Ljudi su jedini poznati predatori snježnih leoparda. Kako ljudski razvoj zadire u njihovo stanište, njihovi izvori hrane opadaju i počinju loviti domaće životinje. Farmeri ih često ubijaju u znak odmazde kada love ovce, koze, konje i mlade jakove.
32. Lov na snježnog leoparda
Lov na snježnog leoparda također je problem zbog njihove zapanjujuće i guste kože, što ih čini robom u nezakonitoj trgovini divljim životinjama. Osim toga, u tradicionalnim azijskim tretmanima, njihove kosti su zamijenjene kostima tigra.
Prema nedavnim studijama , krivolov i dalje predstavlja veliki problem za očuvanje snježnog leoparda, s nekoliko stotina mačaka koje se ubijaju svake godine.
33. Utjecaj klimatskih promjena na snježne leoparde
Klimatske promjene mogle bi biti najdugoročnija prijetnja snježnim leopardima. Otprilike 20% populacije istrijebljeno je u posljednjem desetljeću zbog degradacije staništa i krivolova.
Međutim, klimatske promjene mogu promijeniti teren i klimu u staništu snježnog leoparda, a također bi predstavljale poteškoće za vrstu o kojoj ovisi njegova prehrana.
Studije WWF-a pokazuju da su sjeverni i istočni dijelovi njegovog areala, gdje se procjenjuje da živi oko 50% svih divljih snježnih leoparda, područja koja će najvjerojatnije biti pogođena.
Zaključak
Nakon što smo vam približili što su snježni leopardi, najbolje je ponoviti da su snježni leopardi samotnjaci te da imaju nadimak "duhovi planina".
Toliko su neuhvatljivi i žive u osamljenim područjima te se odlično kamuflažu s okolinom pa ako možete dobiti video snimku snježnog leoparda u divljini, to poziva na slavlje.
Oko 4500-8000 snježnih leoparda živi u divljini, dok dodatnih 600-700 živi u zatočeništvu.
Snježni leopardi obično žive deset godina u divljini, iako nije neobično da dožive i petnaest.
